• Μετατροπή και επέκταση υφιστάμενου κτιρίου σε εκπαιδευτήριο

Το σχολικό συγκρότημα της Ελληνογερμανικής Αγωγής επεκτάθηκε με την ενσωμάτωση σε αυτό υφιστάμενου γειτονικού κτιρίου, το οποίο άλλαξε χρήση ώστε να στεγάσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Πρόκειται για διώροφο κτίριο από οπλισμένο σκυρόδεμα, στο οποίο έγινε με προσθήκη κατ’ επέκταση από μεταλλική κατασκευή. Ο διαχωρισμός του υφιστάμενου τμήματος από την προσθήκη πραγματοποιείται με στεγασμένη στοά σε ύψος 2 ορόφων, που παρεμβάλλεται ανάμεσα στους δύο όγκους και διαμορφώνει ενιαίο σύνολο.

Στο ισόγειο του υφιστάμενου κτιρίου έχουν διαμορφωθεί οι αίθουσες Λυκείου της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Σε κάτοψη οι αίθουσες διαδέχονται η μία την άλλη, κατά μήκος της επιμήκους πλευράς, ενώ το εσωτερικό του τμήματος αυτού διατρέχει γραμμικός διάδρομος. Στο τμήμα προς τη στεγασμένη στοά βρίσκονται οι χώροι υγιεινής και το κλιμακοστάσιο που οδηγεί στον Α’ όροφο και στο υπόγειο, όπου υπάρχουν χώροι για το μηχανοστάσιο, τους ηλεκτρικούς πίνακες και αποθήκες. Το κλιμακοστάσιο διαθέτει και ανελκυστήρα με προδιαγραφές για αναπηρικό αμαξίδιο.

Στον όροφο του υφιστάμενου κτιρίου διαμόρφωθηκαν χώροι γραφείων με ανοικτή διάταξη και κλειστά γραφεία, αίθουσα συσκέψεων (με δυνατότητα διαχωρισμού σε δύο μικρότερες) βοηθητικοί χώροι (μικρή κουζίνα, αποθήκη κλπ.) και χώροι υγιεινής στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και χώρος για ΑμεΑ..

Η προσθήκη είναι μικρότερη σε επιφάνεια από το υφιστάμενο κτίριο και έχει δικιά της εσωτερική κλίμακα. Στο ισόγειο της προσθήκης στεγάζεται η καντίνα του σχολείου με πρόσβαση από την στεγασμένη στοά και το προαύλιο, ενώ στον όροφο διαμορφώνεται πολυδύναμη αίθουσα. Η στεγασμένη στοά με ελεύθερο ύψος 7 μέτρων, διαμορφώθηκε ως χώρος στάσης για τους μαθητές καθώς και ως χώρος εξυπηρέτησης από την καντίνα. Για την προστασία από τις έντονες καιρικές συνθήκες έχει τοποθετηθεί ειδικό μεταλλικό ρολό σε όλο το πλάτος του ανοίγματος το οποίο σε περίπτωση βροχής κατεβαίνει μέχρι του ύψους των 2 μέτρων. Η πρόσβαση στην πολυδύναμη αίθουσα στον όροφο της προσθήκης γίνεται μέσω κλιμακοστασίου.

Ως προς τα υλικά, το εξωτερικό κέλυφος του κτιρίου (υφιστάμενο και προσθήκη) έχει επενδυθεί εξ’ ολοκλήρου από λευκό διακοσμητικό τούβλο, ίδιου χρώματος με αυτό που υπάρχει και στα υπόλοιπα κτίρια του σχολικού συγκροτήματος. Η επιλογή αυτή είχε ως στόχο το κτίριο να δείχνει πως αποτελεί τμήμα του υπάρχοντος σχολικού συγκροτήματος.

Στο εσωτερικό του κτιρίου χρησιμοποιούνται γήινες αποχρώσεις για τους χώρους των αιθουσών και του διαδρόμου. Όλοι οι τοίχοι φέρουν επένδυση από πυρότουβλα. Τέλος οι πόρτες εσωτερικά είναι ξύλινες εμφανείς από Φράξινο (Δεσποτάκη) και η οροφή έχει επενδυθεί με ηχοαπορροφητικό υλικό από ξυλόμαλο εμφανές
Σε αντίθεση με το ισόγειο, στο εσωτερικό των γραφείων του ορόφου επικρατούν λευκές αποχρώσεις. Εξαίρεση αποτελούν οι καρέκλες που είναι κίτρινες για να δημιουργείται αντίθεση. Στο δάπεδο το διακριτικό αλλά επαναλαμβανόμενο μοτίβο που έχει, εντείνει τη γραμμικότητα του χώρου.

Τέλος, ο περιβάλλοντας χώρος έχει εν μέρει επιστρωθεί με μεγάλες πλάκες λευκού και σκούρου χρώματος. Στο υπόλοιπο τμήμα κυριαρχεί το πατημένο χώμα, σε μεγάλη επιφάνεια του οποίου έχουν φυτευτεί δέντρα.

Ενότητα: Έργα

Δείτε ακόμη