• Νηπιαγωγείο ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Το κτίριο του Νηπιαγωγείου- Παιδικού Σταθμού της ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΕ σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αποτελέσει ένα σύγχρονο κέλυφος για τις δραστηριότητες της εκπαίδευσης της προσχολικής ηλικίας. Καταβλήθηκε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός συνόλου φιλικού στην χρήση από τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, σε όσο το δυνατόν αμεσότερη σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο και με άπλετο φυσικό φωτισμό και αερισμό. Ταυτόχρονα η μορφολόγηση του κτίριου, έπρεπε να γίνει με τρόπο που να παρουσιάζει αρμονία και να αποφεύγονται οι πολύ μεγάλες ενιαίες επιφάνειες που θα μπορούσαν να προκύψουν λόγω της επιφάνειας της κάτοψης..

Η δομή του κτιρίου αποτελείται από οκτώ αίθουσες απασχόλησης, κλειστή πισίνα, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, εστιατόριο και γραφεία νηπιαγωγών.

Η κατανομή των χώρων είναι, κατά το δυνατόν, στο Ισόγειο για την εύκολη μετακίνηση και την αμεσότερη σχέση με το φυσικό περιβάλλον. Η συνολική επιφάνεια του ισογείου είναι 1200μ² και του όροφου 120μ².

Οι αίθουσες έχουν διαμορφωθεί σε εξάγωνα, σχήμα που περικλείει τον απαιτούμενο χώρο και διευκολύνει την διάταξη των χώρων μεταξύ τους. Η πρόσβαση στις αίθουσες γίνεται από το κεντρικό αίθριο επταγωνικής μορφής που διαθέτει κρυστάλλινη οροφή, και αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα του κτιρίου. Κάθε αίθουσα έχει ανεξάρτητη δική της στέγη εξαγωνικής μορφής και έχει μελετηθεί ώστε να αποτελεί ένα ξεχωριστό μικρόκοσμο με ειδικό χώρο ύπνου και χώρους υγιεινής ειδικά διαμορφωμένους για τα παιδιά. Δύο πλευρές με μεγάλης επιφάνειας υαλοστάσια που προσδίδουν άπλετο φυσικό φωτισμό και θέα στον κήπο. Αναπόσπαστο τμήμα του συγκροτήματος αποτελούν οι βοηθητικοί χώροι στο ισόγειο, όπως η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (κατάλληλα διαμορφωμένη ώστε να θυμίζει μικρό στίβο) και η πισίνα, ειδικά διαμορφωμένη μόνο για μικρά παιδιά, μαζί με τα αποδυτήρια. Στον όροφο έχει χωροθετηθεί το εστιατόριο με κουζίνα που πληροί τις προδιαγραφές HACCP, και τα γραφεία της διεύθυνσης, από τα υαλοστάσια των οποίων υπάρχει άμεση οπτική επαφή με την πισίνα.

Το κτίριο εξωτερικά εμφανίζεται με τρεις διακριτούς όγκους, ο πρώτος είναι ισόγειος και αποτελείται από το κεντρικό επτάγωνο με την γυάλινη οροφή με τις κεραμοσκεπείς στέγες των αιθουσών να διατάσσονται περιμετρικά. Ο δεύτερος τοποθετείται εγκάρσια, φιλοξενεί το κολυμβητήριο και τους βοηθητικούς χώρους, και ξεχωρίζει από την ημιτονοειδή στέγη, που διαθέτει μεγαλύτερο ύψος από το υπόλοιπο κτίριο, και ο τρίτος που κλείνει το κτίριο με δύο εξαγωνικές αίθουσες

Μεγάλο μέρος της επίπλωσης έχει σχεδιασθεί ειδικά για το έργο και τις ανάγκες των παιδιών, όπως τα ερμάρια αποθήκευσης των παπουτσιών στο κεντρικό αίθριο που έχουν μορφή παιχνιδιού «tetris».

Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα με μεταλλικά στοιχεία που διαμορφώνουν τις εξάγωνες στέγες των αιθουσών και την καμπύλη οροφή του κεντρικού τμήματος (διώροφο) που καλύπτει την κολυμβητική δεξαμενή. Τα υλικά παραμένουν στη φυσική τους κατάσταση, έχει γίνει εκτεταμένη χρήση σκυροδέματος το οποίο είναι άβαφο και ανεπίχριστο. Εξωτερικά εκτός από το σκυρόδεμα, οι όψεις διαμορφώνονται με αργιλοπυριτικούς πλίνθους, ενώ η στέψη επενδύεται με εμποτισμένη ξυλεία στο φυσικό της χρώμα. Οι εξωτερικές επιφάνειες που έχουν επίχρισμα είναι με «κουρασανιτ» χωρίς πρόσθετη βαφή. Οι εξαγωνικές στέγες διαθέτουν επικάλυψη από κεραμίδια.

Εσωτερικά έχει γίνει εκτεταμένη χρήση ξυλείας στα δάπεδα των κοινόχρηστων χώρων και στην σκάλα. Τα δάπεδα των αιθουσών απασχόλησης και πολλαπλών χρήσεων είναι επενδεδυμένα με λινόλεουμ με διάφορα σχέδια και χρώματα. Οι εξαγωνικές στέγες στις αίθουσες είναι επενδεδυμένες με ξυλεία.

O περιβάλλον χώρος του νηπιαγωγείου διαμορφώθηκε κατάλληλα σε διαφορετικούς θύλακες, ανάλογα με την απασχόληση των νηπίων. Σε επαφή με τις αίθουσες ο υπαίθριος χώρος αποτελεί συνέχεια του εσωτερικού και σημείο υπαίθριας απασχόλησης-διδασκαλίας. Στη συνέχεια υπάρχουν παιδότοποι- παιδικές χαρές, ειδικοί χώροι περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης νηπίων, καθώς και μικρό περιβόλι κηπουρικής. Η φύτευση του περιβάλλοντα χώρου που καταλαμβάνει έκταση περίπου 5000 τετραγωνικών μέτρων έγινε με είδη που ευδοκιμούν στην περιοχή.

Ενότητα: Έργα

Δείτε ακόμη