Το κτίριο μελετήθηκε για να στεγάσει ένα πρότυπο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης για άτομα με μόνιμες ή παροδικές αναπηρίες. Συνδυάζει τις λειτουργίες του Κέντρου Κλειστής Νοσηλείας, με αυτές του Κέντρου Διημέρευσης – Ημερησίας Φροντίδας. Αποτελείται από 4 υπέργειους ορόφους και δυο υπόγεια. Διαθέτει συνολικά 50 κλίνες, και πολλές υποστηρικτικές υποδομές για την διαβίωση και την αποκατάσταση.
Στο ισόγειο χωροθετείται μια μεγάλη αίθουσα Αναψυχής – Συγκεντρώσεων, κατάλληλα διαμορφωμένη και εξοπλισμένη για την άνετη διαβίωση και όσων κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο, με ελεύθερο ύψος 3.20μ ώστε να εξασφαλίζεται η άνετη παραμονή τόσο των ασθενών, όσο και των επισκεπτών τους.

Στο ισόγειο επίσης τοποθετείται θεραπευτική κολυμβητική δεξαμενή διαστάσεων 4.5Χ9.5 μέτρων διαβαθμισμένη σε 3 επίπεδα, και με την στάθμη του νερού ψηλότερα από την στάθμη του δαπέδου, ώστε να διευκολύνεται η μεταφορά των ασθενών με σοβαρό κινητικό έλλειμμα από και προς την πισίνα με ειδικό γερανό, και να διευκολύνονται οι εκπαιδευτές στην υποβοήθηση.

Στον 1ο όροφο του Κέντρου χωροθετούνται οι λοιποί χώροι άσκησης και θεραπείας και τα γραφεία. Ενδεικτικά το Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας, εξοπλισμένο με μηχανήματα και όργανα γυμναστικής, ο χώρος Αυτοϋπηρέτησης, ο οποίος είναι διαμορφωμένος σαν μικρό διαμέρισμα -με κουζίνα, υπνοδωμάτιο, λουτρό- και χρησιμεύει για την εκπαίδευση στις λειτουργικές ανάγκες του ασθενούς, το εργαστήριο Εργοθεραπείας, το εργαστήριο Λογοθεραπείας, αίθουσα εξεταστηρίων, τα γραφεία και τα αποδυτήρια.

Ο 2ος και 3ος όροφος είναι όμοιοι και φιλοξενούν από 25 κλίνες έκαστος, σε δωμάτια τρίκλινα, δίκλινα και μονόκλινα όλα με λουτρό διαμορφωμένο για άτομα με ειδικές ανάγκες. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν μπαλκόνι για την έξοδο του ασθενούς. Ο χώρος Διημέρευσης, τοποθετείται κεντροβαρικά στον όροφο.

Το ισόγειο και ο πρώτος όροφος στεγάζουν τους χώρους Διημέρευσης και τους χώρους θεραπείας, και ο Δεύτερος και Τρίτος όροφος τις δύο μονάδες Νοσηλείας.

Η κύρια πρόσβαση στο κτίριο προβλέπεται από την οδό Εθνικής Αντιστάσεως από όπου διαμορφώνεται η δυνατότητα πρόσβασης στάσης αυτοκινήτου για την εξυπηρέτηση των ασθενών.

Ο σχεδιασμός του κτιρίου έχει γίνει σύμφωνα με τις ανάγκες εξυπηρέτησης ατόμων με ειδικές ανάγκες. Προβλέπονται ράμπες με κλίση 5% μέγιστο, ενώ όλοι οι διάδρομοι έχουν πλάτος 2,20 μέτρα επιτρέποντας την άνετη κίνηση και διασταύρωση δύο αναπηρικών αμαξιδίων.

Η εσωτερική διάταξη της κυκλοφορίας και των λειτουργικών ενοτήτων διαμορφώνονται με τρόπο που να διαχωρίζουν τις επιμέρους λειτουργίες του κτιρίου και να διευκολύνουν την κίνηση και τον προσανατολισμό στο εσωτερικό του κτιρίου.

Ογκοπλαστικά το κτίριο έχει συντεθεί από 4 βασικούς όγκους οι οποίοι ανταποκρίνονται και στις διαφορετικές λειτουργικές ενότητες του κτιριολογικού προγράμματος. Οι άμεσα αναγνωρίσιμοι όγκοι είναι:

Του ισογείου, ο οποίος έχοντας το μέγιστο εμβαδό και μεγάλο ύψος αποτελεί συνθετικά τη βάση του οικοδομήματος.
Του πρώτου ορόφου, ο οποίος έχοντας το μικρότερο εμβαδό και περιστοιχιζόμενος από ημιυπαίθριους χώρους αποτελεί συνθετικά μια ενδιάμεση διαχωριστική ζώνη δίνοντας έμφαση στο ισόγειο και τους πάνω ορόφους.

Του δευτέρου και τρίτου ορόφου, που ακολουθούν το περίγραμμα του ισογείου αλλά ξεχωρίζουν με τους πρόσθετους εξώστες. -Του κλιμακοστασίου, ο οποίος έχοντας κατακόρυφη διάταξη αποτελεί το συνδετικό στοιχείο του κτιρίου, ενοποιώντας τους υπόλοιπους προαναφερθέντες όγκους. Η ογκοπλαστική διαμόρφωση συμπληρώνεται από την διάταξη των στοιχείων των όψεων, τόσο με τη χρήση υλικών όσο και με τη διαφοροποίηση των ανοιγμάτων.

Ενότητα: Έργα

Δείτε ακόμη